جوشکاری زیر پودری (Submerged Arc Welding) SAW

نمونه ای دیگر از جوشکاری های پر کاربرد در صنعت محسوب می شود که در میانه دهه30 میلادی به کمک صنعت جوشکاری آمد و در همین دوره به یکی از روش های اقتصادی جوشکاری تبدیل شد.

خلاصه می توان گفت که SAW یکی از فرآیند های جوشی قوسی الکتریکی است که اساس کار در آن اینگونه تعریف می شود که نوک الکترود داخل پودری متشکل از مواد معدنی ویژه قرار می گیرد و قوس در زیر پودر ذکر شده و در امتداد مسیر جوشکاری تشکیل می شود.پودر گرانولی مورد استفاده در جوشکاری از : سیلیس، اکسید منگز، کلسیم، فلوئورید، آهک و سایر ترکیبات تشکیل شده است.

جوشکاری زیر پودری یا SAW، معمولا در حالت های مکانیزه یا اتوماتیک توسط ماشین انجام می گیرد ولی دستگاه های نیمه اتوماتیک جوشکاری SAW با ریزش پودر تحت فشار یا گرانش در صنعت استفاده می شود. 

از جوشکاری زیر پودری SAW  برای جوش دادن برخی مخازن استوانه ای یا جوشکاری قطعات به صورت افقی در ساخت لوله های سایز بالا در صنعت نفت و گاز و آب یا ساخت سازه های فلزی صنعتی و ساختمانی در کارخانه ها استفاده می شود. نرخ پر کردن SAW نسبت به سایر روشهای جوشکاری بسیار زیاد و تقریبا 7 برابر دستگاه دستی و نیمه اتوماتیک می باشد. برای جوشکاری زیر پودری می توان از دستگاه های جریان متناوب (AC) یا رکتیفایر جریان مستقیم (DC) استفاده کرد. در صورت جوشکاری با جریان مستقیم امکان کنترل کامل بر روی حوضچه جوش و میزان نفوذ و سرعت جوشکاری وجود دارد، همچنین شروع قوس راحت تر انجام می شود. 
مزایا: 
نرخ رسوب گذاری و سرعت تولید بالا 
پیوسته بودن فرآیند جوشکاری 
امکان انجام فرآیند در باد به واسطه ایجاد و حفاظت مناسب به کمک فلاکس 
قابلیت اتوماسیون فرآیند که خطای اپراتور را به حداقل می رساند. 
مناسب برای جوشکاری قطعات با ضخامت بالا 
معایب: 
پیچیدگی کار با تجهیزات 
گران بودن تجهیزات 
عدم رویت جوش در هنگام جوشکاری 
الزام به تمیز کاری بعد از هر پاس جوش 
جوشکاری فقط در حالت افقی و تخت امکان پذیر می باشد 
عدم امکان جوشکاری قطعات با ضخامت کمتر از 5 میلی متر 
امکان ایجاد خلل در جوش به واسطه ناخالصی های موجود در پودر 
خطرات: 
به علت وجود فلاکس جوش و اینکه قوس در زیر مواد پودری ایجاد می شود،  ناحیه جوشی کاملا پوشیده شده و در نتیجه از تابش اشعه ماوراء بنفش خطرناک، پاشش جرقه، مذابه های جوش و پخش شدن دود جلوگیری می شود. 
می توان گفت خطرات کمتری نسبت به انواع دیگر جوشکاری در این روش وجود دارد. با این حال ایمنی همچنان در همه موارد باید در همه موارد رعایت شود تا از اتفاقات جلوگیری شود.
نیاز به تهویه مناسب جهت جلوگیری از ورود دود  جوشکاری به ریه اپراتور
تمامی حقوق مادی و معنوی این وب سایت متعلق به آموزشگاه جوشکاری فورجینگ اتصال جوش می باشد .